Pauzeruimte voor personeel

Wanneer er geen aparte ruimte beschikbaar is, pauzeren mensen op hun werkplek. Er is dan een grote kans dat de medewerkers in de pauze gewoon doorwerken in de klas of achter het bureau. Dit verhoogt de werkdruk en werkstress. Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat medewerkers afstand kunnen nemen van het werk. Dit kunnen ze doen door pauzes te nemen. Wanneer medewerkers pauze nemen op hun eigen werkplek wordt er niet echt afstand van het werk genomen. Vaak worden dan nog wat kleine klusjes gedaan. Het is daarom belangrijk dat er een aparte personeelsruimte beschikbaar is waar alle medewerkers pauze kunnen nemen en kunnen lunchen.

Deze oplossing is gebaseerd op wetgeving en op informatie van deskundigen.

Oplossing

nla

De werkgever ziet erop toe dat er een permanente pauzeruimte beschikbaar is en let er daarbij op dat deze ruimte groot genoeg is voor het aantal gebruikers en voldoende tafels en stoelen heeft.

Aanbevelingen

  • Zorg dat de pauzeruimte ook daadwerkelijk een ruimte is waar gepauzeerd kan worden. Leerling-contacten kunnen beter op de werkplek plaatsvinden.
  • Vermijd dat (lunch)pauzes gebruikt worden voor het organiseren van vergaderingen. Hoewel sommigen daar misschien geen bezwaar tegen maken, is het beter om dit niet te doen.
  • Kies voor een geschikte vloerafwerking. Tapijt in een pauze-/lunchruimte is kwetsbaarder dan een ondergrond van bijvoorbeeld linoleum.
  • Denk aan voorzieningen in een lunchruimte zoals een koffiezetapparaat, waterkoker, magnetron en afwasmachine.

Graag ontvangen we uw feedback over onze artikelen.
Laat uw mening hier achter.

thumbs up
thumbs down

Wet en regelgeving

De wetgeving bevat geen harde eisen met betrekking tot de inrichting van pauzeruimten. Er staan wel richtlijnen over de grootte en de aanwezigheid van meubilair.

Arbobesluit

Meer info

Pauze in het onderwijs is van essentieel belang

Voor leraren is het vaak een moment om tot rust te komen of om even de laatste voorbereidingen te treffen voor de lessen in de middag. Vaak stoeien leraren echter met het probleem dat hun pauze door werkzaamheden of leerlingen/studenten die iets willen vragen worden ingenomen, waardoor er niet altijd aan pauze toe wordt gekomen.
In de middagpauze kan de school ervoor kiezen om alle kinderen over te laten blijven of ouders de keuze te geven om hun kind op school te laten pauzeren of naar huis te laten gaan. Steeds vaker kiezen ouders vanwege hun werk ervoor om hun kinderen op school te laten.

Ook zijn er scholen die alle leerlingen laten overblijven. In het basisonderwijs gebeurt dit bijvoorbeeld op het moment dat de school een continurooster heeft.

Lees meer in het artikel Pauze in het onderwijs is van essentieel belang.

Bron: Leraar24