Starten na de coronamaatregelen
De Auris Groep deelt hoe zij het aanpakken om weer op te starten na de coronamaatregelen.
In het primair onderwijs kunnen leerkrachten in aanraking komen met infectieziekten door hun intensieve contact met kinderen. Onder de verzamelnaam infectieziekten/biologische agentia vallen bacteriën, parasieten, schimmels, virussen en hun afscheidingsproducten. Vooral infectieziekten verspreiden zich gemakkelijk onder (groepen) kinderen. Schimmels en huisstofmijt kunnen allergieën versterken en astma veroorzaken.
Een infectieziekte kan iedereen treffen die er geen immuniteit voor heeft (immuniteit wordt verkregen door inenting of eerdere besmetting). Een aantal infectieziekten kan schadelijke gevolgen hebben. Dit is afhankelijk van de soort agentia en persoonsgebonden omstandigheden. Vooral zwangere vrouwen en ouderen lopen een verhoogd risico. Naast kinderziekten kan er ook een uitbraak plaatsvinden van bepaalde infectieziekten (zoals bij de Mexicaanse griep, Q-koorts en Covid-19). Ander besmettingsgevaar ontstaat bij bloedcontact, ontlastingscontact, of speekselcontact.
Deze oplossing gaat in eerste instantie over het voorkomen van besmetting van werknemers in het primair onderwijs met biologische agentia.
Hygiënemaatregelen en oplossingen liggen besloten in de Bio-ArbeidsHygiënisch kaarten (BAH). Deze kaarten bevatten maatregelen voor hygiënisch handelen op verschillende terreinen (www.kiza.nl).
Graag ontvangen we uw feedback over onze artikelen.
Laat uw mening hier achter.
Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap zijn sommige infectieziekten gevaarlijk of schadelijke voor ongeboren kinderen, variërend van vroeg-foetale dood tot ernstige aangeboren afwijkingen. De bekendste zijn rodehond, mazelen, waterpokken, cytomegalie (een herpesvirus) en de vijfde ziekte (parvovirus B19). Meer dan 95% van de kinderen wordt ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) (zie rivm.nl). Maar kinderen worden niet standaard ingeënt tegen tbc, hepatitis A en C, vijfde ziekte, cytomegalie en influenza.
Bij oudere werknemers is er weliswaar sprake van een specifieke afweer tegen vele agentia, maar de algemene afweer is minder dan bij jongeren. Sommige ziektes zijn als kinderziekte ongevaarlijk, maar kunnen op volwassen leeftijd een ernstig verloop hebben, zoals hepatitis A. Hepatitis A komt veel voor in Turkije en Marokko. Kinderen die terugkomen van vakantie kunnen zonder zelf klachten te hebben, wel anderen besmetten.
Een ander besmettingsgevaar ontstaat bij bloedcontact, bijvoorbeeld bij het verlenen van eerste hulp bij wonden of het stelpen van een bloedneus. In de lagere groepen kan besmettingsgevaar met bijvoorbeeld hepatitis A en diarree ontstaan als men in aanraking komt met ontlasting bij het verschonen van luiers. Ook kunnen bijtincidenten voorkomen waarbij speeksel of bloed in een open wond komt. Hierdoor kunnen hepatitis B-, hepatitis C-, en HIV-virus worden overgedragen. Of een bijtaccident tot infectie van het slachtoffer leidt is afhankelijk van:
Op de website kiza.nl vindt u informatie specifiek over infectieziekten in relatie tot werk en werkomstandigheden.
De Normenlijst hygiënerichtlijn voor basisscholen kunt u gebruiken om een checklist te maken die past bij uw situatie. Let wel, de normen moeten inhoudelijk hetzelfde blijven om te voldoen aan de hygiënerichtlijn.
Op de website van het RIVM is informatie te vinden over infectieziekten en het Rijksvaccinatieprogramma.
Op ggd.nl vindt u de website van de dichtsbijzijnde GGD-locatie in uw buurt. De GGD geeft informatie over infectieziekten en hoe te handelen wanneer er risico is op een infectieziekte.