PBS kan pesten voorkomen
Positive Behavior Support (PBS) kan scholen een oplossing bieden op het gebied van pesten.
Pesten is niet alleen ongewenst, maar kan ook leiden tot langdurige uitval bij medewerkers in het onderwijs. De Arbowet verplicht de werkgever daarom op scholen maatregelen te nemen tegen pesten.
Bij pesten gaat het niet om een eenmalige vervelende grap of opmerking door een collega, leerling of ouder. Pesten is iets wat vaker gebeurt over een langere tijd. Het doel van pesten is vaak kwetsen en vernederen. Pesten kent diverse vormen van lichamelijk of geestelijke vernedering. Al dan niet digitaal. Medewerkers kunnen door pesten last krijgen van hoofdpijn, darmklachten en slaapproblemen. Voor een langere tijd gepest worden, kan zelfs leiden tot ernstige aandoeningen, zoals het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Symptomen hiervan zijn nachtmerries, geheugenverlies, concentratieverlies en vermijdingsgedrag.
Deze oplossing gaat vooral over pesten tussen medewerkers onderling of het pesten van medewerkers door leerlingen en/of ouders. De oplossing heeft geen betrekking op pesten tussen leerlingen onderling.
Graag ontvangen we uw feedback over onze artikelen.
Laat uw mening hier achter.
Pesten wordt samen met agressie, geweld, werkdruk en seksuele intimidatie gerekend tot de zogenaamde psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De Arbowet schrijft voor dat de werkgever een PSA-beleid moet voeren om o.a. pesten te voorkomen of te beperken. Via de risico-inventarisatie en –evaluatie (via de Arbomeester) moet beoordeeld worden óf en in welke mate het zich voordoet in de school. Vervolgens moet het pesten aangepakt worden door concrete maatregelen in het plan van aanpak. Via voorlichting moet aan medewerkers duidelijk gemaakt worden dat pesten niet geaccepteerd wordt, en welke maatregelen er zijn of worden genomen. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) houdt toezicht op de naleving van deze voorschriften.
Pesten is het herhaaldelijk uitoefenen van lichamelijke en/of geestelijke mishandeling door één of meerdere personen op een persoon, die niet in staat is zich te verdedigen.
Bij pesten op het werk gaat het niet om een eenmalige vervelende grap of opmerking door een collega. Pesten is iets wat vaker gebeurt over een langere tijd. Het doel van pesten is kwetsen en vernederen.
Naast bovenstaande vormen van pesten, gebeurt pesten ook vaak digitaal.
Via e-mails, maar ook via social media, zoals Facebook, WhatsApp, Twitter, YouTube, LinkedIn enz. Digitaal pesten heeft net als pesten in ‘real life’ negatieve gevolgen voor het slachtoffer. Digitaal pesten kan nog meer impact hebben dan ‘gewoon’ pesten. Slachtoffers zijn bij digitaal pesten nergens meer veilig, zelfs niet in hun eigen huis. De pesters kunnen immers overal komen.
Vanwege het ontbreken van face-to-face contact is de drempel lager om agressieve en harde taal te gebruiken. Het vaak anonieme en ongrijpbare karakter van digitaal pesten, maakt dat slachtoffers niet kunnen reageren. Ook kan het slachtoffer te kijk worden gezet voor de hele wereld, bijvoorbeeld via filmpjes op YouTube. Wat eenmaal op internet staat, blijft altijd bestaan. Voor het slachtoffer kan dit vergaande consequenties hebben.
Pesten, agressie en geweld, seksuele intimidatie en werkstress zijn vormen van wat de Arbowet psychosociale arbeidsbelasting noemt. Pesten kan gevolgen hebben voor de gezondheid van werknemers en de sfeer in een bedrijf beïnvloeden. Werkgevers zijn verplicht beleid te voeren om pesten tegen te gaan. De website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft informatie met betrekking tot pesten voor werkgevers en werknemers. Ook is hier een handreiking over psychosociale belasting op het werk beschikbaar.
De onderstaande links geven informatie over pesten tussen leerlingen onderling of tussen leerlingen en medewerkers.
Ongewenst gedrag kan in elke professionele werkomgeving voorkomen. Met de wegwijzer ongewenst gedrag op het werk pak je pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op het werk aan.
Voor een model van een klachtenregeling klikt u hier.
Checklist Pesten op het werk van de FNV.
Hoe ga je om als leerkrachten vrienden worden met leerlingen op Facebook of Instagram of als leerlingen filmpjes van leraren op YouTube zetten?
Hieronder staan twee praktische modelprotocollen die tegemoet komen aan de dagelijkse praktijk op de school: