Agressie en geweld de baas
Afgelopen tijd heeft basisschool Gelderland te maken gehad met agressie en geweld in de school.
Scholen voor basisonderwijs zijn relatief veilig, vergeleken met andere schooltypen. Toch heeft 12% van de medewerkers in het primair onderwijs te maken gehad met lichamelijk geweld en wordt het speciaal basisonderwijs als relatief onveilig ervaren. Agressief gedrag van ouders en leerlingen komt op het bordje van de medewerkers terecht. Naast het persoonlijke leed, kunnen slachtoffers psychische en psychosomatische gezondheidsklachten krijgen met mogelijk langdurige uitval als gevolg.
Agressie en geweld is het ongevraagd of ongewenst overschrijden van de grens tussen ja en nee. Iemand zegt ‘stop’ of ‘nee’ of laat merken dat iemand te ver gaat, maar degene stopt niet of doet geen stap terug. Agressie heeft een verbaal karakter en geweld een fysiek karakter.
Het gaat in deze oplossing om het voorkomen van agressie en geweld tegen medewerkers.
Graag ontvangen we uw feedback over onze artikelen.
Laat uw mening hier achter.
Veiligheid en het voorkomen van seksuele intimidatie, racisme, agressie en geweld: cao PO Artikel 11.5
De overheidscampagne Programma Veilige Publieke Taak 2007-2011, gestart in 2007, heeft als motto ‘Handen af van onze helpers’ en heeft tot doel agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, dus ook medewerkers in het onderwijs, tegen te gaan.
Het Actieprogramma Aanpak Agressie en geweld tegen onderwijspersoneel is een nadere uitwerking van dit programma gericht op medewerkers in het onderwijs. In deze programma’s wordt de volgende definitie van agressie en geweld gebruikt:
‘Het welbewust verbaal uiten, gebruiken van fysieke kracht of macht, dan wel het dreigen daarmee, gericht tegen een werknemer, onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het verrichten van de publieke taak, hetgeen resulteert of waarschijnlijk zal resulteren in een gevoel van bedreiging, materiële schade, letsel, de dood of psychische schade.’ Wat de één wellicht een onschuldig grapje vindt, kan een ander als kwetsend ervaren.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert de aanpak van agressie en geweld op verschillende onderdelen. Welke onderdelen dit zijn leest u in de Basisinspectiemodule (BIM) Agressie en geweld.
Op de site van CSV zijn handzame informatiebladen te downloaden met praktische informatie over allerlei aspecten van schoolveiligheid, zoals agressie en geweld, het schoolveiligheidsplan en incidentenregistratie.
In opdracht van het ministerie van Onderwijs Cultuur Wetenschap ondersteunt de stichting School en Veiligheid scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Lees hier meer: Sociaal veilige school.
Met een goed veiligheidsbeleid kunnen werkgevers met een publieke taak agressie en geweld tegen hun medewerkers verminderen. Het programma Veilige Publieke Taak Onderwijs 2007-2011 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft hiervoor het Sjabloon Arbocatalogus Agressie en Geweld ontwikkeld. Hierin staat een checklist voor werkgevers voor de aanpak van agressie en geweld. Alle stappen zijn voorzien van een toelichting.
De Vreedzame School is een programma dat streeft naar een verandering in de cultuur. Een Vreedzame School is een gemeenschap, waarin iedereen (leerlingen, ouders, medewerkers) zich betrokken en verantwoordelijk voelt, en op een positieve manier met elkaar omgaat. Het is een school waar leerlingen een stem hebben, waar leerlingen invloed kunnen uitoefenen op en verantwoordelijk zijn voor het klimaat in de klas en school, op hun eigen leeromgeving en hun eigen ontwikkeling.
Agressie en geweld veroorzaken een negatieve en onveilige werksfeer in een organisatie. Het kan er ook toe leiden dat werknemers zich ziek melden. Zowel voor werkgever als werknemers is het belangrijk dat er maatregelen worden genomen tegen agressie en geweld. Meer informatie vindt u op het Arboportaal.
Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap heeft in 2004 een landelijk onderzoek laten uitvoeren naar agressie en geweld in het onderwijs. Het gaat in dit onderzoek om problemen tussen leerlingen onderling en tegen onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel gerichte agressie en geweld. Drs. R. van Wonderen: Agressie en geweld in het onderwijs.
Met de wegwijzer ongewenst gedrag op het werk pak je pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op het werk aan.
Voor een model van een klachtenregeling klikt u hier.