Het gevaar bestaat dat door de drukte van alledag, nieuwe medewerkers of stagiaires onvoldoende worden begeleid. Het inwerken van nieuw personeel is belangrijk, want het zorgt ervoor dat de nieuwe medewerker zich sneller op zijn plek voelt en met een positief gevoel aan het werk gaat. Een juiste begeleiding betekent ook dat de kans op fouten en ongevallen kleiner worden. Het kan ook voorkomen dat (veelal) jonge leerkrachten het onderwijs voortijdig verlaten. En dat is natuurlijk zonde!
In de eerste vijf jaar van hun loopbaan blijken relatief veel beginnende leerkrachten voortijdig uit te stromen. Hiervoor dragen zij verschillende redenen aan zoals hoge werkdruk en stress, gedrag van leerlingen en moeilijke lastige ouders. Een deel van de leerkrachten die vertrokken zijn, geeft aan dat zij het onderwijs niet zouden hebben verlaten als zij beter waren ondersteund. Daarom is goede begeleiding van nieuw personeel en stagiaires van groot belang. Het is een investering om op de langere termijn leerkrachten voor het onderwijs te behouden.
- Als werkgever heeft u de verplichting tot het aanbieden van een stageplek aan stagiaires.
- Sluit altijd een stageovereenkomst met de stagiair. Bij de LIO-stage wordt met de leerkracht in opleiding een specifieke leerarbeidsovereenkomst afgesloten.
TIP!
- Stel een draaiboek op als inwerkprogramma voor nieuw personeel en stagiaires
- Stel een startersmap samen waarin alle gegeven informatie tijdens de inwerkperiode is terug te lezen.Inhoud van de startersmap kan zijn:
- Informatie over het team (vergaderingen, verjaardagen, pleinwacht, etc.
- Informatie over de groep (absentie, overblijven, klassenregels etc.)
- Algemene informatie (projecten, schoolkrant, gebruik fietsenstalling)
- Ouderparticipatie (klassenouder, ouderraad, medezeggenschapraad)
- Geef aan welke normen gelden voor nieuwe medewerkers en welke begeleiding aan stagiaires en nieuw personeel wordt geboden
- Check of stagiaires ook vallen onder de aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering
- Zorg voor goede begeleiding van nieuwe medewerkers en/of stagiairs. Gebruik daarvoor het draaiboek waarin puntsgewijs staat welke informatie aan de nieuwe medewerker gegeven wordt en hoe de nieuwe medewerker begeleid wordt.
Meer lezen?
Onder het Thema Personeel en gezondheid bij het onderwerp “begeleiden nieuw personeel en stagiaires” lees je meer over het opstellen van een Arbobeleidsplan, de verplichtingen, praktijkvoorbeelden en een link naar een voorbeeld dat kan worden aangepast aan de eigen situatie
Op zoek naar advies en ondersteuning bij het opstellen van een Arbobeleid? Neem dan contact op met de adviseurs van VfPf die hierbij graag ondersteunen.
Korte Uitleg
Elke maand plaatsen we hier een handige Arbotip of interessant weetje over veilig en gezond werken in het onderwijs.
Bekijk de vorige tips: