Een goede werkplek is het halve werk!
Met de zomervakantie voor de deur breekt de tijd aan dat medewerkers in het primair onderwijs ook fysiek kunnen gaan herstellen van het voorbije schooljaar.
Want werken als leerkracht, ondersteuner of assistent is fysiek zwaar werk: staan voor de groep, lopen in de klas, hurken of vooroverbuigen bij een tafeltje, tillen en bukken; het komt allemaal voor op een doorsnee werkdag.
Waar kan de medewerker in het nieuwe schooljaar op letten om het werk zo ergonomisch mogelijk uit te voeren?
Ergonomisch meubilair
Fysieke belasting zoals staan, lopen, tillen, bukken, kunnen leiden tot fysieke klachten. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt geadviseerd om het klaslokaal te voorzien van ergonomisch meubilair, meubilair dat een zo gunstig mogelijke werkhouding uitlokt en dat aansluit bij de behoefte van de individuele medewerker.
In het Arbobesluit artikel 5.4 is hierover opgenomen dat werkplekken dienen ingericht te worden volgens de ergonomische beginselen. Dit zijn richtlijnen voor het ontwerpen van werkplekken, taken en hulpmiddelen die passen bij de menselijke anatomie en fysiologie, met als doel de veiligheid, gezondheid, comfort en efficiëntie te verbeteren.
Tips
De belangrijkste tip is om regelmatig van werkhouding te wisselen. Voor elke houding is voldoende spierkracht en een goede uithoudingsvermogen nodig. Zorg daarom voor een algemene basisconditie en fitheid.
Ten aanzien van het meubilair dat gebruikt kan worden de volgende tips:
- Maak voor het zittende werk gebruik van een instelbare stoel.
- Gebruik een verrijdbaar krukje voor het aanschuiven bij een tafeltje.
- Wissel zittend en staand werk af met een zit-stahulp.
Meer lezen?
In de Arbocatalogus PO is onder het thema Veiligheid en gezondheid schoolgebouwen een hoofdstuk gewijd aan meubilair voor medewerkers.
Bekijk de vorige tips: