Reanimeren en defibrilleren, een AED kan leven redden!
Jaarlijks sterven er op scholen naar schatting tientallen medewerkers, bezoekers en zelfs leerlingen aan een hartstilstand. Met een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan een school levens redden. Uit onderzoek blijkt dat reanimatie binnen zes minuten het meest kansrijk is: als er binnen vijf minuten met een AED gedefibrilleerd wordt, is de kans op overleven circa 70%. Elke minuut dat het langer duurt voordat de defibrillator wordt gebruikt, daalt de overlevingskans met 10%.
Zorg dat er op school een AED aanwezig is! Een AED is eenvoudig te bedienen. Sterker nog: gesproken opdrachten helpen om het apparaat op de juiste manier te gebruiken. Zodra je de AED opent of aanzet, begint een stem je te vertellen wat je moet doen. Je plaatst twee plakelektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer. De elektroden registreren of er hartactiviteit bij het slachtoffer is en of er al dan niet een schokopdracht moet komen.
Tip 1:
Maak via een sticker op de deur kenbaar dat de school in het bezit is van een AED.
Tip 2:
Steeds meer gemeenten nemen het initiatief ‘6 minutenzones’ in te richten. Breng de gemeente op de hoogte van de aanschaf van een AED. Door in het bezit te zijn van een AED neemt de gemeente jouw school op als ‘6 minuten zone’. Dit is een gebied dat zo is ingericht dat in geval van een hartstilstand binnen 6 minuten 112 wordt gebeld, iemand start met reanimeren en binnen 6 minuten een AED kan worden ingezet.
Meer lezen?
In de Arbocatalogus kun je aanvullende informatie vinden over dit onderwerp via Arbocatalogus PO.
Bekijk de vorige tips: