Icoon Tip van de maand

Tip van de maand

Aandacht voor het fysiek belastende werk van de conciërge

In een school gebeurt er altijd wel iets. Leerkrachten, leerlingen en anderen lopen de school in en uit en dagelijks is er veel bedrijvigheid waardoor de school er al snel vies en rommelig uit ziet. Om dan nog maar niet te spreken van ongelukjes die gebeuren bijvoorbeeld tijdens de speelpauzes en onderhoud aan het schoolgebouw. Daarom kan geen enkele school zonder een handige, sterke conciërge voor (kleine) reparaties bijvoorbeeld van meubilair, het schoonhouden van de school en ondersteuning bij calamiteiten om de veiligheid in de scholen te waarborgen. De functie van conciërge vraagt daarom vooral dat de medewerker fysiek fit is want dagelijks fysiek actief zijn kan leiden tot vermoeidheid en klachten aan het bewegingsapparaat. Het Arbeidsomstandighedenbesluit vraagt daarom van de werkgever dat de werkplaats en de manier waarop het werk uitgevoerd wordt, dusdanig ingericht worden dat de fysieke belasting geen gevaren met zich kan brengen voor de veiligheid en de gezondheid van de conciërge. Dit is niet in alle gevallen mogelijk.

Tip!
Kijk daarom naar het takenpakket van de conciërge want niet alle taken zijn fysiek even zwaar. Er zijn ook lichtere taken zoals het uitvoeren van BHV-taken, beantwoorden van de telefoon en contact onderhouden met leveranciers en onderhoudsbedrijven. Breng daarom afwisseling aan in de taken van de conciërge. Hierdoor wordt langdurige, eenzijdige fysieke inspanning voorkomen.

Meer lezen?  
In het thema Personeel & Gezondheid gaan we uitgebreid in op de risico’s van het werk van de conciërge. Daar vindt u ook aanbevelingen voor het verminderen van de belasting bijvoorbeeld door het aanschaffen van transporthulpmiddelen om de last te verminderen en het risico op bijvoorbeeld klachten en/of uitval te voorkomen.

 

Bekijk de vorige tips: