Sociale (on)veiligheid - ACPO nieuws

Verkenning sociale (on)veiligheid in het primair onderwijs: bevindingen en aanbevelingen

Een sociaal veilige werkomgeving is belangrijk voor de (mentale) gezondheid van medewerkers én voor prestaties en behoud van personeel. Sociale onveiligheid kan leiden tot mentale klachten, verminderde prestaties, minder betrokkenheid, en verhoogde uitval of uitstroom van personeel. De bescherming van de sociale veiligheid van medewerkers in een school is geregeld in de Arbeidsomstandighedenwetgeving. 


Het Arbeidsmarktplatform PO heeft, met onder andere input van het Vervangingsfonds en Participatiefonds (VfPf), onderzocht hoe de sociale veiligheid op het werk in het primair onderwijs (po) wordt ervaren. De nieuwe verkenning ‘Sociale (on)veiligheid in het primair onderwijs’ stipt ook de gevolgen van sociale onveiligheid aan en doet aanbevelingen voor schoolleiders, HR-adviseurs, bestuurders en sociale partners.


De verkenning in het kort:

  • Ongeveer 16% van de medewerkers in het po heeft te maken gehad met ongewenst gedrag.
  • De meest voorkomende vorm is verbale agressie, vooral vanuit leerlingen of ouders; vier op de tien medewerkers ervaren dit incidenteel.
  • Ruim zeven op de tien medewerkers in het po voelen zich veilig om collega’s feedback te geven. Er zijn echter verschillen: vrouwen voelen zich minder vaak veilig om feedback te geven,terwijl directieleden zich juist vaker veilig voelen.

Lees hier de nieuwe verkenning ‘Sociale (on)veiligheid in het primair onderwijs.

Ga aan de slag met sociale veiligheid op jouw school

Wil je met jouw school aan de slag met sociale veiligheid? Maak dan gebruik van de beschikbare tools en informatie.