Passie voor arbo en onderwijs in perfecte synergie
De gepassioneerde Mario Gubbels raakt niet uitgepraat over zijn werk. De combinatie lesgeven én arbowerk is hem op het lijf geschreven. Met 39 jaar ervaring als leerkracht en 25 jaar als arbocoördinator heeft hij een beproefde aanpak gevonden die werkt. Inmiddels staat hij als arbocoördinator aan het roer van drie besturen en heeft hij een mooie groei doorgemaakt. Hoog tijd om het geheim van de smid te onthullen.
Ontdek het geheim van Mario Gubbels, leerkracht en arbocoördinator
Mario is leerkracht bij stichting SKOPOS in Schijndel en arbo-praktijkdeskundige van Arbo Dommelgroep. Sinds dit schooljaar is hij ook lid van de Redactieraad van de Arbocatalogus PO. Stilzitten staat niet in zijn woordenboek: met drie dagen lesgeven in de bovenbouw en twee dagen werk als arbocoördinator is zijn week gevuld. Toch is Mario de rust zelve: “Ik voel geen druk in mijn werk en heb tijd om alles te doen op de manier die bij mij past.”
Streven naar een gezond werkklimaat
Waar zijn passie voor arbo vandaan komt? “Ik zorg graag voor andere mensen. En dat komt ook terug in het lesgeven: zorgen dat kinderen kunnen groeien, zich kunnen ontwikkelen. En ik vind het belangrijk dat iedereen op een veilige manier kan werken. Ik heb zelf een veilige jeugd gehad en dat heeft er mede voor gezorgd dat ik op zoek ben gegaan naar de randzaken in het onderwijs die het werkplezier verhogen. Bij arbo lag er een mooie uitdaging!”
Mario ziet het als groot voordeel dat hij zelf op de werkvloer actief is. “Ik maak van dichtbij mee hoe mensen met arbo omgaan: het is geen prioriteit, collega’s zijn veelal bezig met prestaties en mét kinderen werken. Terwijl de randvoorwaarden net zo goed belangrijk zijn. Het belang van werken in een gezond klimaat waarin je je prettig voelt, wordt nog weleens vergeten.”
Dat Mario veel voldoening haalt uit zijn rol als arbocoördinator, komt voornamelijk door de positieve momenten die hij meemaakt. Bijvoorbeeld wanneer hij een kind met een ernstige bloeding succesvol helpt voor de ambulance arriveert, of wanneer hij bijdraagt aan de veilige evacuatie van een school bij een gaslek
“Ik hoor mensen vaak zeggen: ‘Hoe groot is de kans dat het gebeurt?’. De kans is niet groot, maar áls er iets voorvalt, is het van levensbelang dat iemand te hulp schiet. In al die jaren dat ik dit vak beoefen, is de arbeidsinspectie slechts één keer langs geweest. Oftewel: je moet er zelf voor zorgen dat alles op orde is. En vooral niet wachten totdat het misgaat.”
Investeren loont
Sinds negen jaar werkt Mario twee dagen per week boven-bestuurlijk voor drie besturen van de Dommelgroep met ruim 30 scholen in Brabant.
Vanuit zijn rol als arbocoördinator verzorgt hij de RI&E’s inclusief toetsing, training voor de preventiemedewerkers, BHV-training, BHV-plannen, veiligheids- en ontruimingsplannen, het aanstellen en trainen van vertrouwenspersonen, intervisie van vertrouwenspersonen met de GGZ en ergo-coaching van medewerkers op de werkplek.
Hij neemt zo veel werk uit handen en kost per school relatief weinig. Door deze manier van werken is het met name de continuïteit en borging van het arbobeleid veel beter in orde. Hij kan investeren in het opbouwen van relaties en het laten zien van de meerwaarde van een goed arbobeleid.
“Ik wil besturen warm maken om iemand aan te nemen die dit echt als vak doet en niet zomaar erbij. Op deze manier kan ik een vinger aan de pols blijven houden, wat zorgt voor continuïteit, en is er binnen ‘mijn’ BG’s geen onrust over wie waarvoor verantwoordelijk is.”
Tendens in groei voor binnenmilieu
illustratie van een gieter die bloemen water geeft waardoor de bloemen groeien
Mario ziet een groei in de aandacht voor het binnenmilieu. “Daar heeft corona zeker aan meegeholpen. Ineens was er te weinig ventilatie, of het was te warm in lokalen. Nu is er meer bewustzijn en budget om dat beter te regelen. Als je uitlegt dat de leerprestaties 20% stijgen door een beter binnenmilieu, dan willen ze wel luisteren.”
Wat is Mario’s geheim om collega’s te activeren en motiveren voor arbozaken? “Maak collega’s bewust én warm ze op voor de kleine dingen. Betrek leerlingen erbij om in hun klas te ventileren of de deur in een pauze open te zetten. Zo werk je samen aan een gezonder klimaat en geef je verantwoordelijkheden uit handen.”
Warm pleidooi voor samenwerken
Aan andere organisaties wil Mario kwijt: “Plaats het arbobeleid hoog op de agenda en geef het bestuur een warm pleidooi om samen te gaan werken op dit vlak. Dat biedt zoveel efficiëntie.” Organisaties die net als Arbo Dommelgroep hun krachten willen bundelen met één arbocoördinator raadt Mario aan: “Kijk eerst of er draagvlak is vanuit het bestuur en maak de meerwaarde van de samenwerking goed duidelijk. En voor wie wil kom ik graag een keertje kletsen.”
Tip: Mario is ook te beluisteren
In aflevering 9 van de podcastserie PO praat, neemt Mario je mee in de wereld van arbo en het maken van een RI&E. Gratis te beluisteren via jouw favoriete podcastkanaal:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcast