Visual met een aankondiging van de week van de Arbo

De Week van de Arbo

Veilig & gezond werken begint bij goede arbeidsomstandigheden. De regels staan in de Arbowet. Zowel de werkgever als de werknemer zijn verantwoordelijk voor die gezonde en veilige werkplek. Maar hoe geef je hier binnen het primair onderwijs praktisch invulling aan, wie heb je nodig en waar kun je de juiste informatie vinden? Tijdens de focusweek (11- 15 maart 2024) nemen wij je mee in deze thema’s én kun je daarna zelf praktisch aan de slag met veilig en gezond werken!


Aanmelden voor de verschillende sessies kan vanaf nu!
Tijdens de focusweek hebben we voor alle doelgroepen inspirerende sessies samengesteld. De onderwerpen variëren van het netwerken met verschillende preventiemedewerkers uit het primair onderwijs tot een podcastaflevering over de meerwaarde van een bovenschoolse preventiemedewerker. En van een inspiratiesessie over het belang van gezonde luchtkwaliteit in het schoolgebouw tot het wegwijs worden in de vernieuwde Arbomeester en de impact voor het PO met een preventief medisch onderzoek. 

Bekijk de agenda voor alle bijeenkomsten en tijden. 

 

Programma 11-15 maart 2024


11 maart: Netwerkbijeenkomst voor preventiemedewerkers

Ben jij die preventiemedewerker met een hart voor arbozaken en op zoek naar inspiratie? Geef je dan op voor de landelijke online netwerkbijeenkomst voor preventiemedewerkers.

VfPf adviseurs met veel ervaring op het gebied van arbo, en die bekend zijn met het werk van de preventiemedewerker, nemen je mee in de laatste nieuwtjes rondom arbeidsomstandigheden. Er is ruimte om jouw praktijkervaringen te delen en vragen te stellen. Inspiratie is een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst zodat je met nieuwe ideeën en frisse energie je rol kunt vervullen.

We ontmoeten je graag en zijn benieuwd naar jouw ervaringen als preventiemedewerker. Samen staan we stil bij jouw dagelijkse praktijk. Wat houdt jou, als preventiemedewerker, momenteel bezig. Door met elkaar in gesprek te gaan ontstaan waardevolle inzichten waar jij mee verder kunt.

Aanmelden voor deze sessie

 

12 maart: Het Periodiek Medisch Onderzoek (PMO), hoe werkt dat?

Volgens de Arbowet hebben medewerkers recht op een gezondheidsonderzoek en is het dus aan de werkgever om deze aan te bieden. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek (PMO), gezondheidscheck of health check.

De werkgever krijgt zo een goed beeld van de gezondheid van de medewerkers en op basis van de test kan de werkgever maatregelen op het werk nemen om de gezondheid van de medewerkers te beschermen of te verbeteren.

Maar hoe werkt een PMO en uit welke onderdelen bestaat een PMO? Zijn medewerkers verplicht om hieraan mee te werken en hoe zit dat met de privacy? Zitten er voor- en nadelen aan een PMO?

Deze en andere vragen komen aan bod in de online sessie over het PMO!

Aanmelden voor deze sessie

 

13 maart: Snel wegwijs in de vernieuwde Arbomeester

Preventiemedewerkers, schoolleiders en / of arbocoördinatoren in het onderwijs, opgelet! De Arbomeester is vernieuwd met ingang van 24-1-2024.

Benieuwd wat er allemaal is aangepast, verbeterd en veranderd in deze nieuwe versie? Weten waar je rekening mee moet houden als je binnenkort aan de slag gaat? Of gewoon nieuwsgierig naar het vernieuwde instrument? Experts van VfPf nemen je mee  in de vernieuwde Arbomeester en staan klaar voor al jouw vragen. Zo kun je straks makkelijk en direct zelf aan de slag!

Aanmelden voor deze sessie

 

14 maart: De meerwaarde van de bovenschoolse preventiemedewerker in het PO

Luister op14 maart naar een nieuwe aflevering van de podcastserie PO praat over preventiemedewerkers in het primair onderwijs. Met Mario Gubbels: leerkracht, twee dagen per week bovenschoolse preventiemedewerker van 35 scholen en redactleid van de Arbocatalogus PO. 

Over alles rondom het uitvoeren van een RI&E, arbotaken, gedeelde verantwoordelijkheid en draagkracht creëren binnen je organisatie.

Gratis luisteren kan via jouw favoriete podcastkanaal. Klik hier om direct naar PO praat | Podcast on Spotify te gaan.

 

15 maart: Het belang van gezonde luchtkwaliteit in het schoolgebouw

Een prettig en gezond binnenklimaat in de school kan bijdragen aan het (werk)plezier, het ontwikkel potentieel en het verkleint de kans op gezondheidsklachten voor leerlingen en onderwijspersoneel. Maar wat voor de één plezierig is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het is aan de werkgever om ervoor te zorgen dat het voor iedereen zo prettig mogelijk is voor zover redelijkerwijs mogelijk. Soms vraagt dit om innovatieve maatregelen en soms komt het neer op het maken van goede afspraken.

In deze inspiratiesessie deelt Bob van den Steenhoven, directeur bestuurder, een innovatief praktijkvoorbeeld over hoe je gezonde luchtkwaliteit in de school kan realiseren en wat dit oplevert voor de leerlingen, de leraren, de (school)organisatie en het milieu.

Aanmelden voor deze sessie