Megafoon

Stoptober: denk ook eens aan je stembanden!

Roken kan longkanker, hart- en vaatziekten en andere ernstige ziekten veroorzaken. Dat weet tegenwoordig iedereen. Maar wist u dat roken ook zeer belastend is voor de stembanden? Voor leerkrachten die roken kan dat nog een extra reden zijn om te stoppen met roken. Als leerkracht gebruik je je stembanden immers bijna de hele dag. De maand oktober is stoptober: de maand waarin deelnemers 28 dagen niet roken. In deze maand willen wij extra aandacht besteden aan het belang van gezonde stembanden.

Stembelastend beroep
Leerkrachten hebben een stembelastend beroep. Meer dan de helft van de leerkrachten krijgt vroeg of laat stemproblemen. Bij twintig procent leidt dit tot ziekteverzuim. Stemproblemen lijken vooral te worden veroorzaakt door een verkeerde stembelasting of door factoren als akoestiek of luchtvochtigheid. Maar ook werkdruk en werkstress kunnen een rol spelen. Leerkrachten die roken, belasten hun stembanden nog eens extra. Stoptober kan een mooi moment zijn om daar eens bij stil te staan.

Daag uw medewerkers of collega’s uit 
Rookt u zelf of werken er op uw school leerkrachten die roken? Daag ze uit om mee te doen met Stoptober. Ook al is de maand al van start gegaan, u kunt zich nog steeds aanmelden. 

Arbocatalogus PO 
Stemproblemen is als onderwerp opgenomen in onze Arbocatalogus PO. Hier vindt u onder andere tips om stemproblemen te voorkomen.