Twee kinderen zijn aan het vissen en kijken lachend naar de camera

Nieuw inzetvoorstel AOB: recht op onbereikbaarheid

Al vaker is er getracht via de wet het recht op onbereikbaarheid te regelen, om overbelasting te voorkomen. Als onderdeel van Arbowet/arbeidstijdenwet. Nu ligt in de onderhandeling voor een nieuwe CAO PO dit recht op onbereikbaarheid weer op tafel.

U hoeft natuurlijk niet te wachten op een wettelijke verplichting, c.q. cao-aanpassing als dit onderwerp voor overbelasting zorgt bij uw teamleden.  Allereerst maak het onderwerp bespreekbaar binnen het team. Het is belangrijk dat alle medewerkers voldoende hersteltijd na het werk kunnen nemen. Inventariseer en stem met het team af welke afspraken de school hier collectief over maakt en waar teamleden zich ook consequent houden. Neem deze afspraken op in de gedragscode van de school. Breng deze gedragscode onder de aandacht bij ouders en leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld bij de inschrijving, tijdens de oudergesprekken, op de website en in de schoolgids van de school. 
Agendeer dit onderwerp standaard op het teamoverleg om te monitoren en biedt de individuele medewerker de ruimte om hierover (samen) in gesprek te kunnen gaan.