Mario Gubbels zit in een klaslokaal en gooit voor de grap spullen uit een verbandtrommel omhoog

8 concrete tips voor een veilig en gezond schooljaar

Het schooljaar is inmiddels begonnen. Arbospecialist Mario Gubbels deelt zijn 8 concrete tips voor een veilig en gezond schooljaar:

 

1. Ontruiming: uitvoering, verslag en update

Bijna iedereen (medewerkers en leerlingen) begint het nieuwe schooljaar op een nieuwe werkplek. Het is daarom van belang dat regelmatig geoefend wordt met ontruimen op basis van het ontruimingsplan. VfPf adviseert om ieder schooljaar twee ontruimingen te oefenen. Eén aangekondigd in de periode tussen de zomervakantie en de herfstvakantie en één onaangekondigde later in het jaar.  De Arbo-verantwoordelijke van de school maakt een kort verslag van ontruiming en beschrijft hoe de ontruiming is verlopen. Houd het ontruimingsplan up to date.

2. BHV: herhaling- en basiscursus

De werkgever moet zorgen dat de BHV in het schoolgebouw goed geregeld is. BHV is maatwerk. Dat betekent dat bij meerdere locaties de BHV per schoolgebouw georganiseerd moet worden. De risico-inventarisatie en –evaluatie (de RI&E) en de omgevingsvergunning van de school vormen het uitgangspunt om te bepalen wat er op het gebied van BHV nodig is. Zorg voor voldoende BHV-ers en dat zij voldoende opgeleid en geoefend zijn. Zorg ervoor dat ze beschikken over voldoende middelen (bijv. portofoon).  Organiseer daarom tijdig de basis-en de herhalingscursussen en neem deze op in de jaarplanning.

3.  Vergroot verantwoordelijkheid BHV-ers gedurende het jaar

Veiligheid is het hele jaar van belang. VfPf adviseert daarom om BHV-ers verantwoordelijk te maken voor een deel van het gebouw. Zij controleren dat deel op mogelijke Arbo-risico’s. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat vluchtwegen of brandblusmiddelen worden geblokkeerd of in de gaten houden dat alle noodverlichting werkt. 

4.    Bijhouden ongevallenregistratie

Bij een ongeval op school kan er worden doorverwezen naar een dokter. Dit moet worden vastgelegd in het ongevallenregister. Dat kan bij veel administratie programma’s digitaal. Het kan ook op papier in een map. De ervaring leert dat dit regelmatig wordt vergeten. Dus graag aandacht hiervoor! Zo kun je bijvoorbeeld zien of dat vallen op de speelplaats vaak door een losliggende tegel komt. Daar moet dan met spoed iets aan gebeuren.

5.    Updaten veiligheidsplan

Het veiligheidsplan is een document dat regelmatig aandacht verdient. Het is wettelijk verplicht en er staan alle zaken in die iets te maken hebben met de veiligheid op school in de breedste zin. Zorg ervoor dat hier op school een collega of collega’s verantwoordelijk voor zijn.

6.    Co2 meters

Per 1 januari 2023 is het verplicht om in elk leslokaal een co2 meter te hebben. Dit is nog niet op elke school geregeld. Er wordt per bestuur gekeken naar een oplossing hiervoor. Zelf kun je ook helpen door te letten op voldoende ventilatie. De dauerlufters worden regelmatig dicht gezet of niet genoeg gereinigd. Verder kun je meer ramen openzetten als de leerlingen niet in het lokaal zijn. Als je merkt dat het binnenklimaat vaak niet in orde is, is het verstandig om een lijst bij houden met tijden waarbij je per tijd de temperatuur en het co2 niveau noteert. Zo kun je beter aantonen dat het niet goed is.

7.    Gezonde werkplek

Voorkomen is beter dan genezen! Organiseer advies over de inrichting en het gebruik van de werkplek. Dit kan bij klachten, maar bij voorkeur preventief. Zo werken zadelkrukken, met name in de onderbouw erg goed en kan een aangepaste muis RSI voorkomen voor medewerkers die veel met een muis werken. Ook voorlichting voor een optimale houding achter de computer kan veel voorkomen. Nu er steeds vaker langere tijd met een laptop wordt gewerkt verdient dit aandacht. 
 

8.    Hulp nodig bij Arbo?

Hulp nodig bij Arbo? VfPf staat voor je klaar. Ontdek de Arbocatalogus PO voor begrijpelijke en praktische oplossingen over veilig en gezond werken in het primair onderwijs. Ontwikkeld door werkgevers- en werknemersorganisaties en mensen uit de praktijk. Arbocatalogus PO maakt deel uit van de cao PO en wordt jaarlijks getoetst door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als u werkt met de oplossingen van Arbocatalogus PO voldoet u in principe aan de Arbowetgeving. 
Voor vragen over RI&E, de Arbocatalogus PO, arbowetgeving, binnenklimaat en BHV kunt u terecht bij het Arbo Adviescentrum PO.
Graag meer ondersteuning, bijvoorbeeld bij het opstellen van een arbobeleidsplan en het organiseren van een goed arbobeleid binnen uw organisatie? Neem dan contact op met het regioteam

 

Tips voor een optimale houding achter de computer/ laptop

  1. Stel de hoogte van de stoel zo in, dat je nog wel met je voeten plat op de grond kan staan, maar dat de hoek tussen je heupen en bovenbenen 90 graden of meer is.
  2. Ga goed achter in de stoel zitten, maar zorg ervoor dat er nog ongeveer een vuist ruimte tussen de rand van de stoel en je knieën is om afklemming in de knieholte te voorkomen.
  3. Wanneer je stoelleuning onder in een bolling heeft, zorg je ervoor dat deze bolling net boven je broekriem de steun geeft.
  4. Zit met een rechte rug en zorg ervoor dat je hoofd recht boven je romp gepositioneerd is. Mensen hebben vaak de neiging om het hoofd te veel naar voren te laten zakken.
  5. Het bureaublad stel je in op ellebooghoogte. Dit voorkomt dat je je schouders optrekt.
  6. Voor de hoogte van het beeldscherm houd je het volgende aan: wanneer je rechtop zit en recht vooruitkijkt, zouden je ogen ter hoogte van de bovenste rand van het beeldscherm moeten zitten.
    Staat je beeldscherm te laag? Zet hem dan hoger met een verhoging of een aantal boeken. Werk je op een laptop? Zet deze dan in een laptophouder en werk met een los toetsenbord (en muis). De aanschaf van een dockingstation is aan te raden. De laptop kan dan worden aangelegd bij een monitor met toetsenbord en muis.
  7. Het beeldscherm zet je op ongeveer een armlengte afstand.
  8. Laat je onderarmen rusten op het bureaublad. Zet je toetsenbord dus iets van de bureaurand af.
  9. Wissel het zitten af met bewegen. Ga even naar het toilet, wat drinken halen of wat printen, zodat je lichaam weer even in beweging komt.