1172178697

Luchtreinigings-apparaat

temp-image-author-1 JPG

Wat doe je als leerkrachten klagen over het klimaat in de school en een van hen regelmatig verzuimt wegens ernstige luchtwegklachten vermoedelijk mede daardoor veroorzaakt? Basisschool Charlois in Rotterdam, deed wat binnen de mogelijkheden lag. Het is nog te vroeg om te juichen, maar het lijkt er op dat enkele luchtreinigingsapparaten het euvel verhelpen.

Lydia van den Hoonaard is zeven jaar directeur van basisschool Charlois in Rotterdam. Ze neemt de klachten over het binnenklimaat van het schoolgebouw serieus. “De leerkrachten hebben veel hoofdpijn en zijn snel verkouden”, vertelt ze. “Verder klagen ze allemaal over benauwdheid in de zomer. We hebben een goed geïsoleerd plat dak waardoor de warmte in de klaslokalen boven blijft hangen. De ramen kunnen slechts een beetje open en het ventilatiesysteem werkt niet optimaal.

Onderzoek naar mechanische ventilatie

Die warmte in de lokalen onder het dak kwam ook naar voren bij de laatste RI&E (2014). Van den Hoonaard besloot daarom in te gaan op een aanbod van de GG&GD Rotterdam om onderzoek te doen naar de mechanische ventilatie in het twintig jaar oude schoolgebouw. Het rapport dat daaruit volgde deed diverse aanbevelingen. “De aanbevelingen die ik binnen mijn financiële kader kon realiseren, zijn allemaal uitgevoerd.” Zo zijn in alle klaslokalen CO2-meters aangebracht die signaleren wanneer de lucht niet meer goed is. “Dan zetten de leerkrachten de ramen en deuren open voor frisse lucht.” Naast de aanschaf van CO2-meters zijn de afzuiginstallaties op het dak verbeterd en is er een extra installatie geplaatst. Tevens worden sindsdien de ventilatieroosters bij de ramen jaarlijks gereinigd, zijn de gordijn vervangen door luxaflex en heeft de vloerbedekking plaatsgemaakt voor marmoleum.

Luchtreinigingsapparaat

Ondanks de maatregelen hielden de klachten aan. Met name een van de leerkrachten is vaak benauwd en verkouden en kampt met een hoog ziekteverzuim. Enkele complexe, kostbare bouwtechnische aanpassingen zouden het euvel kunnen oplossen, maar daarvoor moet het bestuur van BOOR eerst zijn fiat geven. “Daar is nu geen geld voor.” Een laatste poging tot verbetering zag Van den Hoonaard in een mobiel luchtreinigingsapparaat waarover ze een tip ontving. Het apparaat zou (vervuilde) lucht aantrekken uit het lokaal en deze gezuiverd weer terug de ruimte in blazen. Bovendien zou het geurtjes neutraliseren.

Fris klaslokaal

Van den Hoonaard nam in de zomer van 2017 een apparaat op proef, plaatste het in de personeelskamer en was blij verrast over de vele positieve reacties in korte tijd. “Alsof we weer lucht kregen”, meldt Angela Smit, een van de leerkrachten die inmiddels ook zo’n apparaat in haar klaslokaal heeft. “De ruimte voelt fris aan. Ik ben ook niet meer ziek geweest sinds die tijd, terwijl ik andere jaren altijd ziek was als de kinderen verkouden waren.” Ook de leerkracht met de luchtwegklachten merkt verschil, zegt ze, maar nog niet voldoende. Met haar vinden gesprekken plaats over werken op een andere locatie. “Het apparaat neemt ze mee”, zegt Van den Hoonaard.

Persoonlijke ervaringen

Bij Charlois doen inmiddels vier luchtreinigingsapparaten hun werk. Leerkrachten die er enthousiast over zijn, mogen er een aanschaffen. “Een zieke leerkracht kost meer”, weet Van den Hoonaard. Of het luchtreinigingsapparaat zal zorgen voor een nog verdere daling van het ziekteverzuim (in vijf jaar van 12 procent naar 4 procent verzuim) is de vraag. “Ik pleit voor onderzoek naar de effecten van dit apparaat. Nu kunnen we alleen afgaan op persoonlijke ervaringen.”

OBS Charlois

Openbare Basisschool Charlois telt 35 medewerkers en 268 leerlingen. De school valt onder het bestuur van Stichting BOOR. Stichting BOOR verzorgt het openbaar (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam en omstreken. In totaal zijn er 78 scholen, met ruim 3500 medewerkers en ongeveer 30.000 leerlingen.

* Deze praktijkervaring maakt geen onderdeel uit van de Arbocatalogus PO. De Redactieraad van de Arbocatalogus PO, de PO-raad en de bonden zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de gepresenteerde praktijkervaring. Lees voor meer informatie de disclaimer.


Heeft u ook een ervaring die u wilt delen?
Vertel het ons!