Drie kinderen kijken zittend in het gras naar een laptop. Ze schrikken van iets dat ze op sociale media zien.

Internet en sociale media

Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving en sociaal media is overal om ons heen, ook op de scholen. Iedereen ontvangt en leest dagelijks berichten; soms grappig  en onderhoudend maar soms ook pijnlijk, ingewikkeld en regelmatig voor de ontvanger zeer ongewenst. We zijn ons daar niet altijd van bewust want een filmpje of foto is snel gemaakt en/of doorgestuurd. Ook op scholen en óók door leerlingen. Maar mogen leerkrachten zonder toestemming gefilmd worden en mogen bijvoorbeeld leerlingen deze filmpjes vervolgens plaatsen op Facebook of YouTube? Met de officiële afspraak over het verbod van mobieltjes pp de basisschool in het nieuwe schooljaar is dit slechts voor een klein deel ondervangen.

Hoe te voorkomen dat het gebruik van sociale media leidt tot ongewenst gedrag? Het is raadzaam om in samenspraak met en met instemming van het personeelsdeel van de (G)MR bijvoorbeeld een gedragscode of protocol voor medewerkers over internetgebruik, sociale media gebruik en e-mailverkeer op te stellen. Ontwikkel bijvoorbeeld ‘mediawijsheid’ bij zowel de medewerkers in de school als de leerlingen.

Vanuit de wetgeving wordt overigens over het gebruik van sociale media niet geëist dat scholen beschikken over gedragsprotocollen met betrekking tot internet en social media. Wel is de school vanuit de Arbowet verplicht een PSA-beleid te voeren om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen en/of te beperken. Meer over internet en sociale media is te lezen in de Arbocatalogus PO, onder het thema PSA > internet en sociale media.